Соларне плутајуће покривке

ЗА ЧИСТ И ТОПАО БАЗЕН

Соларне покривке су иновативно и ефикасно решење за смањење трошкова одржавања базена. Користећи бесплатну енергију сунца, соларне покривке одржавају воду у базену топлом и продужавају сезону купања у односу на непокривене базене.

Соларне покривке увећавају интензитет сунчевих зрака који падају на површину базена, апсорбују сунчеву топлоту и преносе је директно у базенску воду.

ЕФЕКТНО И ЈЕДНОСТАВНО

Соларне покривке представљају физичку баријеру које спречавају испаравање и функционишу готово као поклопац на базену. Исправно постављена, соларна покривка може да спречи до 97% испаравања. Ово је посебно битно у подручијима где постоји оскудица у воденим ресурсима.

Ова покривка је изванредно решење у областима где је дневна температура велика, а затим опада у току ноћи.

ИНОВАТИВНА ИЗОТЕРМАЛНА ТЕХНОЛОГИЈА

Соларне покривке су направљене од специјалних UV стабилисаних водонепропусних материјала са специјалном мехурастом структуром. Мехурићи су тако дизајнирани да пропуштају максималну количину сунчеве енергије, заробљавају топлоту у води и спречавају испаравање воде, уз веома мали губитак ове енергије. У току сунчаног дана температура воде може порасти и до 8°C.

СМАЊЕНИ ТРОШКОВИ

Поред првенствене намене соларне покривке да помаже у загревању воде и у спречавању испаравања воде, она не дозвољава лишћу и прљавштини да упадају у воду. Уједно, покривка зауставља и пролазак UV зрака до воде, што спречава развој алги у базену.
Све то заједно смањује потребне трошкове за одржавање базена, као што су трошкови за утрошену воду и хемикалије, за филтрацију воде и за рад пумпе, а утиче и на смањење потребног времена за његово чишћење.

ОДЛИЧНА ИЗОЛАЦИЈА

Соларне покривке су сличне изолационим прекривачима, оне изолују базен да би се смањио губитак топлоте, а у исто време пропуштају сунчеву енергију која помаже загревању воде у базену.
Транспарентни материјал од кога је покривка направљена омогућава да сунчева енергија може без сметње да дође до воде. На тај начин, мање енергије се потроши за пролазак кроз покривку, па се више енергије искористи за загревање воде.

ЗАГРЕВАЊЕ БАЗЕНСКЕ ВОДЕ ПОМОЋУ СОЛАРНЕ ПОКРИВКЕ

Спречавањем испаравања базенске воде не штеди се само на цени воде, већ много више на топлотној енергији која се том приликом изгуби и коју је потребно надокнадити у базену.

Поставља се питање, колико воде базен може заиста да изгуби због испаравања?

У зависности од климе места где је базен уграђен, то може бити и значајна количина.

ГЛАВНИ ФАКТОРИ КОЈИ УТИЧУ НА СТОПУ ИСПАРАВАЊА ВОДЕ СУ:

Величина базенске површине
Што је већа површина базена то је и већа количина испаравања.

Температуре воде и ваздуха
Веће испаравање се догађа када је разлика између температуре воде и ваздуна већа. Ово не мора да буде средином врелог дана када је базен у употреби, пошто су у то време температуре воде и ваздуха врло блиске. Касније у току ноћи базенска вода може остати топла, док температуре ваздуха пада, то значи већу температурну разлику између воде и ваздуха, а самим тим и веће испаравање.

Влажност ваздуха
Што је ваздух сувљи, то ће испаравање бити веће. У условима повећане влажности ваздуха ово испаравање је мање.

Ветар
Ветар, такође, представља битан фактор који утиче на испаравање воде. Поветарац од само 11 km/h може да уклони изолациони слој влажног ваздуха који се налази директно изнад воде и на такав начин дупло повећа стопу испаравања воде.САВЕТИ ЗА СМАЊЕЊЕ ИСПАРАВАЊА ВОДЕ

Покрените филтрацију током најтоплијег дела дана. Ово ће помоћи да се смањи губитак топлоте путем испаравања.

Додатно спречите испаравање воде из базена које настаје због ветра, тако што ћете поставити заштиту од ветра у близини базена. Ова заштита може бити у виду украсног растиња, дворишног намештаја, паравана или базенске мобилне телескопске покривке.

Укључујте базенске уређаје, као што су слапови, турбо џет, ђакузи само онда када ћете их користити, пошто ови уређаји могу да повећају испаравање воде, стварајући много већу површину воде њеним константим кретањем.

Уколико у току дана у базен улазите и излазите више пута, сачекајте док завршите са коришћењем базена за тај дан, а онда обавезно навуците соларну покривку.


ДВОСТРУКА ФУНКЦИЈА СОЛАРНЕ ПОКРИВКЕ

Соларне покривке боре се против губитка воде и топлоте на два начина.

Пошто је очигледно колико се енергије и воде губи путем испаравања, једноставно је разумети да највећи фактор за одржавање топлоте базенске воде није у врсти грејача који се користи или у томе колико се висока температура задаје на термостату, већ је основна ствар, задржати воду у базену.

Сваки пут када дође до губитка воде – било због прскања током купања или због испаравања – она мора бити надокнађена. После тога, потребно је ту нову количину воде загрејати. Једна од најбољих ствари код соларних базенских покривки је да имају двоструку функцију.

Прво, помажу одржавању топлоте базенске воде, тако што елиминишу испаравање. То је због тога што соларна покривка, у ствари, представљаја физичку баријеру која се налази на површини воде, па самим тим спречава испаравање.

Друго, соларна покривка се понаша као увеличавајуће стакло (лупа), тако да појачава ефекат сунчевог загревања. Свако ко је држао лупу између сунца и папира, зна какав ефекат може да се произведе.

Као што је већ речено, идеално би било поставити соларну покривку на базен кад год он није у употреби.

Дан је најбоље време за постављање покривке за загревање базена пошто она тада користи сунчеву светлост, док је ноћ време када покривка спречава губитак воде и топлоте испаравањем.


За најбољи ефекат, било би добро да соларна покривка буде развучена по површини воде сваки пут када се базен не користи. <бр> <бр>Она не захтева да буде закачена за стране базена, већ плута слободно по површини воде и изузетно је лака за постављање у базен, као и за вађење из базена.

Редовним коришћењем, соларна покривка омогућава да се, током више дана заредом, сваког следећег дана прикупи додатна количина топлоте, што чини да вода у базену буде све топлија.

Смањење утрошка воде и потрошње хемикалија, чини да се соларна покривка може сматрати и добрим еколошким решењем.

Модерне и софистициране, соларне покривке се одлично уклапају у окружење базена, а имају и изузетно приступачну цену.ПОСТАВЉАЊЕ СОЛАРНЕ ПОКРИВКЕ

Величина соларних покривки прилагођава се величини и облику базена.

Да би се одредила величина покривке потребно је измерити највећу ширину и дужину базена. А када се покривка први пут поставља на базен, њени облик и димензије се могу једноставно, помоћу маказа, у потпуности прилагодити базену.

Инсталација соларне покривке је једноставна, а покривка треба да тачно и у потпуности прекрије целу површину воде у базену, што на најбољи начин спречава губитак топлоте и смањује трошкове загревања и чишћења.

Покривка се поставља тако што се страна на којој се налазе мехурићи окреће на доле према води, тако да глатка страна буде окренута на горе.

Напомена: Коришћење пумпе у време док је постављена покривка, потпуно је безбедно.


БЕЗБЕДНОСТ

СОЛАРНА ПОКРИВКА НИЈЕ ДИЗАЈНИРАНА КАО БЕЗБЕДОНОСНА ПОКРИВКА И НИЈЕ НАМЕЊЕНА ДА МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ ТЕЖИНУ ЈЕДНЕ ОСОБЕ!

КАДА СЕ БАЗЕН КОРИСТИ ПОТРЕБНО ЈЕ УКЛОНИТИ ПОКРИВКУ! У БАЗЕН НЕ ТРЕБА УЛАЗИТИ КАДА ЈЕ ПОКРИВКА НАВУЧЕНА!РОЛЕР ЗА СОЛАРНУ ПОКРИВКУ

Коришћењем ролера (моталице) за соларну плутајућу фолију може се дупло продужити животни век покривке, тако што ће се избећи могуће пробадање или оштећење покривке честим превијањем, а такође ће покривка бити заштићена од деловања UV зрачења.

Уклањање покривке је једноставно помоћу ролера.

Ролер је дизајниран да буде компактан, преносан и једноставан за употребу, тако да је само једна особа довољна да, без напора, постави покривку на базен и да је уклони.

Ролер (моталица) соларне плутајуће фолије има чврсту алуминијумску конструкцију. Једноставан је за коришћење и може помоћи да се базен одржава чистим и топлим без много напора.

КАРАКТЕРИСТИКЕ РОЛЕРА

подесива алуминијумска конструкција

прилагодљива дужина

чврсте алуминијумске телескопске цеви

точак са ручицом малог нивоа трења

лака употреба и одржавање

долази са снажним сигурносним тракама и копчамаОДРЖАВАЊЕ И ЧУВАЊЕ СОЛАРНИХ ПОКРИВКИ

Соларне покривке су издржљиве, али треба знати да временом могу бити оштећене под утицајем неизбалансиране воде, па покривку не би требало стављати по води одмах наког што је додат хлор у воду. Пре постављања покривке треба дозволити води да циркулише неколико сати након додавања хлора. На тај начин може се спречити превремено оштећење покривке.

СКЛАДИШТЕЊЕ СОЛАРНЕ ПОКРИВКЕ

На крају сезоне купања, потребно је склонити соларну покривку и складиштити је до идуће сезоне. Пре него што се спакује покривка мора бити чиста и потпуно сува, да би се спречило стварање буђи.

Да би се очистила покривка, потребно је да се она уклони са базена и рашири на мекој подлози као што је трава. Бетон може оштетити мехуриће на покривци и на тај начин учинити да покривка слабије плута по површини воде.

Када се покривка потпуно рашири, треба користити меку четку и чисту воду да би се очистила прљавштина и алге, а затим је потребно покривку испрати. Након тога, потребно је покривку добро осуштити – ручно, помоћу дувача за лишће или је једноставно окачити да се осуши.

Савет: Никада немојте остављати соларну покривку да се суши на травњаку, пошто може сприжити траву!

Након што је опрана и осушена, соларну покривку треба уролати. Уколико имате заштитни омотач са временском и UV заштитом за соларну покривку, чак иако немате места да сместите покривку унутар неког објекта, можете је оставити и напољу умотану у овакав заштитни омотач.

Током зиме, потребно је покривку склонити од временских прилика, а ако је могуће најбоље би било складиштити је унутра неког објекта. Уколико нема простора за скадиштење соларне покривке унутар објекта због њене величине, најбоље би било да она остане намотана на ролер (моталицу), а онда да се обмота додатним заштитним омотачем.

Савијена или уролана соларна покривка треба да буде заштићена од високих температура и директне сунчеве светлости. Свим материјалима се природно смањује век трајања када су изложени сунчевој светлости, али се помоћи додатих УВ сабилизатора животни век ових материјала продужава.

Из тог разлога, да би се продужио животни век покривке, препоручује се, да кад год се покривка не користи и када је намотана на ролер, покривка буде склоњена са површине која је директно изложена сунцу.

Исте карактеристике сунчеве светлости које покривка користи за загревање воде, могу и оштетити покривку ако се она не чува на препоручени начин. Односно, покривку треба чувати на температури која је испод препоручене температуре. Уколико се покривка не чува на температуре мањој од 45 степени може настати непоправљива штета на њој. Веома високе температуре могу изазвати да се слојеви покривке, када је покривка спакована, залепе један за други.

УТИЦАЈ ХЛОРА

Базенске хемикалије су, иако неопходне за дезинфекцију, веома корозивне.

Било да је у питању базен са сланом водом или не, сваки базен који се хемијски третира користи хлор за дезинфекцију. Молекуларни хлор Cl2 је веома корозиван зеленкасто-жути гас иритирајућег мириса, без обзира да ли се хлор у некој форми додаје у воду или се производи помоћу хлоринатора слане воде.

Из тог разлога, кад год је покривка у употреби хлор не може да једноставно испари у атмосферу. Он остаје заробљен испод покривке. Овај део, непосредно испод покривке, је и највише изложен деловању сунчеве топлоте, тако да висока температура подстиче трансфер хлора из воде.

Сви ови фактори, комбиновано, креирају екстремне услове који смањују век трајања покривке.

Све што је потребно за чишћење соларне покривке јесте мека четка и чиста хладна вода. Сваки пут када се планира уклањање и складиштење покривке, веома је важно да се уклони хлор са ње помоћу чисте хладне воде, што ће спречити да хлор утиче на смањење животног века покривке.

Накупљене алге се могу једноставно уклонити меком четком.

Уколико планирате да складиштите покривку на дужи временски период, нпр. преко зиме, потребно је да се покривка осуши у потпуности да би се спречио развој буђи.

САВЕТИ ЗА МАКСИМАЛНУ КОРИСТ И ДУГ ЖИВОТНИ ВЕК СОЛАРНЕ ПОКРИВКЕ

Уклоните соларну покривку у време када се додаје хлор

Никад не остављајте соларну покривку изложену директном сунчевом зрачењу уколико није постављена у базен

Склоните покривку и ролер у хладовину када нису у употреби


  • повећавају топлоту воде у безену чак и до 8 степени
  • смањују губитак воде који настаје испаравањем и до 97%
  • чувају воду базена чистом од прљавштине и лишћа
  • смањују трошкове потребне за хемикалије
  • смањују губитак топлоте и до 75%
  • лагане су
  • једноставне су за инсталацију
  • цена им је веома приступачна