Solarne plutajuće pokrivke

ZA ČIST I TOPAO BAZEN

Solarne pokrivke su inovativno i efikasno rešenje za smanjenje troškova održavanja bazena. Koristeći besplatnu energiju sunca, solarne pokrivke održavaju vodu u bazenu toplom i produžavaju sezonu kupanja u odnosu na nepokrivene bazene.

Solarne pokrivke uvećavaju intenzitet sunčevih zraka koji padaju na površinu bazena, apsorbuju sunčevu toplotu i prenose je direktno u bazensku vodu.

EFEKTNO I JEDNOSTAVNO

Solarne pokrivke predstavljaju fizičku barijeru koje sprečavaju isparavanje i funkcionišu gotovo kao poklopac na bazenu. Ispravno postavljena, solarna pokrivka može da spreči do 97% isparavanja. Ovo je posebno bitno u područijima gde postoji oskudica u vodenim resursima.

Ova pokrivka je izvanredno rešenje u oblastima gde je dnevna temperatura velika, a zatim opada u toku noći.

INOVATIVNA IZOTERMALNA TEHNOLOGIJA

Solarne pokrivke su napravljene od specijalnih UV stabilisanih vodonepropusnih materijala sa specijalnom mehurastom strukturom. Mehurići na pokrivci su tako dizajnirani da propuštaju maksimalnu količinu sunčeve energije, zarobljavaju toplotu u vodi i sprečavaju isparavanje vode, uz veoma mali gubitak ove energije.
U toku sunčanog dana temperatura vode može porasti i do 8°C.

SMANJENI TROŠKOVI

Pored prvenstvene namene solarne pokrivke da pomaže u zagrevanju vode i u sprečavanju isparavanja vode, ona ne dozvoljava lišću i prljavštini da upadaju u vodu. Ujedno, pokrivka zaustavlja i prolazak UV zraka do vode, što sprečava razvoj algi u bazenu.
Sve to zajedno smanjuje potrebne troškove za održavanje bazena, kao što su troškovi za utrošenu vodu i hemikalije, za filtraciju vode i za rad pumpe, a utiče i na smanjenje potrebnog vremena za njegovo čišćenje.

ODLIČNA IZOLACIJA

Solarne pokrivke su slične izolacionim prekrivačima, one izoluju bazen da bi se smanjio gubitak toplote, a u isto vreme propuštaju sunčevu energiju koja pomaže zagrevanju vode u bazenu.
Transparentni materijal od koga je pokrivka napravljena omogućava da sunčeva energija može bez smetnje da dođe do vode. Na taj način, manje energije se potroši za prolazak kroz pokrivku, pa se više energije iskoristi za zagrevanje vode.

ZAGREVANJE BAZENSKE VODE POMOĆU SOLARNE POKRIVKE

Sprečavanjem isparavanja bazenske vode ne štedi se samo na ceni vode, već mnogo više na toplotnoj energiji koja se tom prilikom izgubi i koju je potrebno nadoknaditi u bazenu.

Postavlja se pitanje, koliko vode bazen može zaista da izgubi zbog isparavanja?

U zavisnosti od klime mesta gde je bazen ugrađen, to može biti i značajna količina.

GLAVNI FAKTORI KOJI UTIČU NA STOPU ISPARAVANJA VODE SU:

Veličina bazenske površine
Što je veća površina bazena to je i veća količina isparavanja.

Temperature vode i vazduha
Veće isparavanje se događa kada je razlika između temperature vode i vazduna veća. Ovo ne mora da bude sredinom vrelog dana kada je bazen u upotrebi, pošto su u to vreme temperature vode i vazduha vrlo bliske. Kasnije u toku noći bazenska voda može ostati topla, dok temperature vazduha pada, to znači veću temperaturnu razliku između vode i vazduha, a samim tim i veće isparavanje.

Vlažnost vazduha
Što je vazduh suvlji, to će isparavanje biti veće. U uslovima povećane vlažnosti vazduha ovo isparavanje je manje.

Vetar
Vetar, takođe, predstavlja bitan faktor koji utiče na isparavanje vode. Povetarac od samo 11 km/h može da ukloni izolacioni sloj vlažnog vazduha koji se nalazi direktno iznad vode i na takav način duplo poveća stopu isparavanja vode.SAVETI ZA SMANJENJE ISPARAVANJA VODE

Pokrenite filtraciju tokom najtoplijeg dela dana. Ovo će pomoći da se smanji gubitak toplote putem isparavanja.

Dodatno sprečite isparavanje vode iz bazena koje nastaje zbog vetra, tako što ćete postaviti zaštitu od vetra u blizini bazena. Ova zaštita može biti u vidu ukrasnog rastinja, dvorišnog nameštaja, paravana ili bazenske mobilne teleskopske pokrivke.

Uključujte bazenske uređaje, kao što su slapovi, turbo džet, đakuzi samo onda kada ćete ih koristiti, pošto ovi uređaji mogu da povećaju isparavanje vode, stvarajući mnogo veću površinu vode njenim konstantim kretanjem.

Ukoliko u toku dana u bazen ulazite i izlazite više puta, sačekajte dok završite sa korišćenjem bazena za taj dan, a onda obavezno navucite solarnu pokrivku.


DVOSTRUKA FUNKCIJA SOLARNE POKRIVKE

Solarne pokrivke bore se protiv gubitka vode i toplote na dva načina.

Pošto je očigledno koliko se energije i vode gubi putem isparavanja, jednostavno je razumeti da najveći faktor za održavanje toplote bazenske vode nije u vrsti grejača koji se koristi ili u tome koliko se visoka temperatura zadaje na termostatu, već je osnovna stvar, zadržati vodu u bazenu.

Svaki put kada dođe do gubitka vode – bilo zbog prskanja tokom kupanja ili zbog isparavanja – ona mora biti nadoknađena. Posle toga, potrebno je tu novu količinu vode zagrejati. Jedna od najboljih stvari kod solarnih bazenskih pokrivki je da imaju dvostruku funkciju.

Prvo, pomažu održavanju toplote bazenske vode, tako što eliminišu isparavanje. To je zbog toga što solarna pokrivka, u stvari, predstavljaja fizičku barijeru koja se nalazi na površini vode, pa samim tim sprečava isparavanje.

Drugo, solarna pokrivka se ponaša kao uveličavajuće staklo (lupa), tako da pojačava efekat sunčevog zagrevanja. Svako ko je držao lupu između sunca i papira, zna kakav efekat može da se proizvede.

Kao što je već rečeno, idealno bi bilo postaviti solarnu pokrivku na bazen kad god on nije u upotrebi.

Dan je najbolje vreme za postavljanje pokrivke za zagrevanje bazena pošto ona tada koristi sunčevu svetlost, dok je noć vreme kada pokrivka sprečava gubitak vode i toplote isparavanjem.


Za najbolji efekat, bilo bi dobro da solarna pokrivka bude razvučena po površini vode svaki put kada se bazen ne koristi.

Ona ne zahteva da bude zakačena za strane bazena, već pluta slobodno po površini vode i izuzetno je laka za postavljanje u bazen, kao i za vađenje iz bazena.

Redovnim korišćenjem, solarna pokrivka omogućava da se, tokom više dana zaredom, svakog sledećeg dana prikupi dodatna količina toplote, što čini da voda u bazenu bude sve toplija.

Smanjenje utroška vode i potrošnje hemikalija, čini da se solarna pokrivka može smatrati i dobrim ekološkim rešenjem.

Moderne i sofisticirane, solarne pokrivke se odlično uklapaju u okruženje bazena, a imaju i izuzetno pristupačnu cenu.POSTAVLJANJE SOLARNE POKRIVKE

Veličina solarnih pokrivki prilagođava se veličini i obliku bazena.

Da bi se odredila veličina pokrivke potrebno je izmeriti najveću širinu i dužinu bazena. A kada se pokrivka prvi put postavlja na bazen, njeni oblik i dimenzije se mogu jednostavno, pomoću makaza, u potpunosti prilagoditi bazenu.

Instalacija solarne pokrivke je jednostavna, a pokrivka treba da tačno i u potpunosti prekrije celu površinu vode u bazenu, što na najbolji način sprečava gubitak toplote i smanjuje troškove zagrevanja i čišćenja.

Pokrivka se postavlja tako što se strana na kojoj se nalaze mehurići okreće na dole prema vodi, tako da glatka strana bude okrenuta na gore.

Napomena: Korišćenje pumpe u vreme dok je postavljena pokrivka, potpuno je bezbedno.


BEZBEDNOST

SOLARNA POKRIVKA NIJE DIZAJNIRANA KAO BEZBEDONOSNA POKRIVKA I NIJE NAMENJENA DA MOŽE DA IZDRŽI TEŽINU JEDNE OSOBE!

KADA SE BAZEN KORISTI POTREBNO JE UKLONITI POKRIVKU! U BAZEN NE TREBA ULAZITI KADA JE POKRIVKA NAVUČENA!ROLER ZA SOLARNU POKRIVKU

Korišćenjem rolera (motalice) za solarnu plutajuću foliju može se duplo produžiti životni vek pokrivke, tako što će se izbeći moguće probadanje ili oštećenje pokrivke čestim previjanjem, a takođe će pokrivka biti zaštićena od delovanja UV zračenja.

Uklanjanje pokrivke je jednostavno pomoću rolera.

Roler je dizajniran da bude kompaktan, prenosan i jednostavan za upotrebu, tako da je samo jedna osoba dovoljna da, bez napora, postavi pokrivku na bazen i da je ukloni.

Roler (motalica) solarne plutajuće folije ima čvrstu aluminijumsku konstrukciju. Jednostavan je za korišćenje i može pomoći da se bazen održava čistim i toplim bez mnogo napora.

KARAKTERISTIKE ROLERA

podesiva aluminijumska konstrukcija

prilagodljiva dužina

čvrste aluminijumske teleskopske cevi

točak sa ručicom malog nivoa trenja

laka upotreba i održavanje

dolazi sa snažnim sigurnosnim trakama i kopčamaODRŽAVANJE I ČUVANJE SOLARNIH POKRIVKI

Solarne pokrivke su izdržljive, ali treba znati da vremenom mogu biti oštećene pod uticajem neizbalansirane vode, pa pokrivku ne bi trebalo stavljati po vodi odmah nakog što je dodat hlor u vodu. Pre postavljanja pokrivke treba dozvoliti vodi da cirkuliše nekoliko sati nakon dodavanja hlora. Na taj način može se sprečiti prevremeno oštećenje pokrivke.

SKLADIŠTENJE SOLARNE POKRIVKE

Na kraju sezone kupanja, potrebno je skloniti solarnu pokrivku i skladištiti je do iduće sezone. Pre nego što se spakuje pokrivka mora biti čista i potpuno suva, da bi se sprečilo stvaranje buđi.

Da bi se očistila pokrivka, potrebno je da se ona ukloni sa bazena i raširi na mekoj podlozi kao što je trava. Beton može oštetiti mehuriće na pokrivci i na taj način učiniti da pokrivka slabije pluta po površini vode.

Kada se pokrivka potpuno raširi, treba koristiti meku četku i čistu vodu da bi se očistila prljavština i alge, a zatim je potrebno pokrivku isprati. Nakon toga, potrebno je pokrivku dobro osuštiti – ručno, pomoću duvača za lišće ili je jednostavno okačiti da se osuši.

Savet: Nikada nemojte ostavljati solarnu pokrivku da se suši na travnjaku, pošto može sprižiti travu!

Nakon što je oprana i osušena, solarnu pokrivku treba urolati. Ukoliko imate zaštitni omotač sa vremenskom i UV zaštitom za solarnu pokrivku, čak iako nemate mesta da smestite pokrivku unutar nekog objekta, možete je ostaviti i napolju umotanu u ovakav zaštitni omotač.

Tokom zime, potrebno je pokrivku skloniti od vremenskih prilika, a ako je moguće najbolje bi bilo skladištiti je unutra nekog objekta. Ukoliko nema prostora za skadištenje solarne pokrivke unutar objekta zbog njene veličine, najbolje bi bilo da ona ostane namotana na roler (motalicu), a onda da se obmota dodatnim zaštitnim omotačem.

Savijena ili urolana solarna pokrivka treba da bude zaštićena od visokih temperatura i direktne sunčeve svetlosti. Svim materijalima se prirodno smanjuje vek trajanja kada su izloženi sunčevoj svetlosti, ali se pomoći dodatih UV sabilizatora životni vek ovih materijala produžava.

Iz tog razloga, da bi se produžio životni vek pokrivke, preporučuje se, da kad god se pokrivka ne koristi i kada je namotana na roler, pokrivka bude sklonjena sa površine koja je direktno izložena suncu.

Iste karakteristike sunčeve svetlosti koje pokrivka koristi za zagrevanje vode, mogu i oštetiti pokrivku ako se ona ne čuva na preporučeni način. Odnosno, pokrivku treba čuvati na temperaturi koja je ispod preporučene temperature. Ukoliko se pokrivka ne čuva na temperature manjoj od 45 stepeni može nastati nepopravljiva šteta na njoj. Veoma visoke temperature mogu izazvati da se slojevi pokrivke, kada je pokrivka spakovana, zalepe jedan za drugi.

UTICAJ HLORA

Bazenske hemikalije su, iako neophodne za dezinfekciju, veoma korozivne.

Bilo da je u pitanju bazen sa slanom vodom ili ne, svaki bazen koji se hemijski tretira koristi hlor za dezinfekciju. Molekularni hlor Cl2 je veoma korozivan zelenkasto-žuti gas iritirajućeg mirisa, bez obzira da li se hlor u nekoj formi dodaje u vodu ili se proizvodi pomoću hlorinatora slane vode.

Iz tog razloga, kad god je pokrivka u upotrebi hlor ne može da jednostavno ispari u atmosferu. On ostaje zarobljen ispod pokrivke. Ovaj deo, neposredno ispod pokrivke, je i najviše izložen delovanju sunčeve toplote, tako da visoka temperatura podstiče transfer hlora iz vode.

Svi ovi faktori, kombinovano, kreiraju ekstremne uslove koji smanjuju vek trajanja pokrivke.

Sve što je potrebno za čišćenje solarne pokrivke jeste meka četka i čista hladna voda. Svaki put kada se planira uklanjanje i skladištenje pokrivke, veoma je važno da se ukloni hlor sa nje pomoću čiste hladne vode, što će sprečiti da hlor utiče na smanjenje životnog veka pokrivke.

Nakupljene alge se mogu jednostavno ukloniti mekom četkom.

Ukoliko planirate da skladištite pokrivku na duži vremenski period, npr. preko zime, potrebno je da se pokrivka osuši u potpunosti da bi se sprečio razvoj buđi.

SAVETI ZA MAKSIMALNU KORIST I DUG ŽIVOTNI VEK SOLARNE POKRIVKE

Uklonite solarnu pokrivku u vreme kada se dodaje hlor

Nikad ne ostavljajte solarnu pokrivku izloženu direktnom sunčevom zračenju ukoliko nije postavljena u bazen

Sklonite pokrivku i roler u hladovinu kada nisu u upotrebi


  • povećavaju toplotu vode u bezenu čak i do 8 stepeni
  • smanjuju gubitak vode koji nastaje isparavanjem i do 97%
  • čuvaju vodu bazena čistom od prljavštine i lišća
  • smanjuju troškove potrebne za hemikalije
  • smanjuju gubitak toplote i do 75%
  • lagane su
  • jednostavne su za instalaciju
  • cena im je veoma pristupačna